TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

BélyegzőGyártás

BélyegzőPosta

Látogató számláló

0
2
6
3
2
7
8
BLOG bejegyzések

Amit a gravírozásról tudni kell

2022.01.24 23:15
Amit a gravírozásról tudni kell

A sima gépi gravírozás általában két vagy 3 dimenzióban mozgó marófej, gravírfej lehet egy kisméretű marógépen, illetve kézi gravírozásról beszélünk, ha egy kiváló képzőművészeti képességekkel rendelkező személy a tárgyon saját kezével ejt metszéseket, csiszolásokat pl. egy üveg vagy fémtárgyon, de természetesen fa és műanyag tárgyakat, felületeket lehet gravírozni.

Az eredeti gravírozási technológia

az ékszer gravírozás volt, például egy ábra vagy név beírása egy medálba vagy karkötőbe. Ilyenkor egy nagy fordulatszámmal forgó marófej, marókő kerül a kézi gravírozó végére és mint egy tollat vagy ceruzát használva kerül felírásra a kívánt ábra vagy szöveg.

A lézergravírozás

Azért, hogy ne legyen egyszerű ennek is több fajtája van. Van a CO lézer, a legalapvetőbb technika, de van fiber lézer, jag lézer, hybrid lézer is és természetesen nem ez az összes verzió.

Mi a fa tárgyakat, üvegtárgyakat és a kétrétegű műanyagtáblákat egy CO lézergéppel gravírozzuk. A gép alapja egy lézercső, amely nagy sűrűségű lézerfényt bocsát ki magából a cső végén. A lézerfény egy kis szórású, szinte párhuzamos fénysugarakból álló nyaláb, mely igen nagy energiával rendelkezik, ezt úgy tudjuk elképzelni, hogy amire ezzel rávilágítunk, az felmelegszik. A lézerfényt ami egy 1-3 mm átmérőjű kör alakban hagyja el a lézercsövet néhány tükör segítségével juttatjuk el a gravírozó fejhez, ahol az már lefelé irányul. A gravírozófejbe érkező fény egy lencsére irányul, amelynek fókuszpontja a fej alatt néhány centiméterrel van. Ide kell igazítanunk a gravírozandó tárgyak felső felületét. Ez azt jelenti, hogy a tárgy felületén érintkezik, csapódik be a lézersugár, de csak egy tűhegynyi ponton. Ezen a ponton akkora az energia, hogy a fa, a bőr, a papír, a műagyag annyira felhevül, hogy megég, elolvad. De csak egy pillanatra, mert a folyamat egy tűhegynyi ponton csak a másodpercezredrészéig tart. Az üveg, a porcelán kipattan, szinte kirobban, de az is csak egy tűhegynyi ponton. Az így elért pontok összessége alkotja a képet, írást, grafikát, ábrát ugyanúgy, mint a nyomtatásnál, csak itt nem festékpontokat juttatunk a felületre, hanem pici lézerpontokat, amelyek ugye a magas, koncentrált hővel hagynak nyomot a felületen. A lézerfejet egy úgynevezett síkágyon mozgatja az elektronika a tárgyak felett, tehát az folyamatosan mozgásban van a gravírozás alatt, mivel mindig csak függőlegesen lefelé gravírozunk. A lézersugár erősségét tudjuk állítani, így lesz egy pont sötétebb vagy mélyebb. A mozgatás sebességét szintén tudjuk állítani, így amennyiben az anyag engedi, nagyobb lézer erővel gyorsabban lehet gravírozni. Amennyiben a sebességet levesszük és  a koncentrált lézersugár sok ideig ér egy pontot akkor egyre mélyebbre hatol az anyagban, tehát képes azt akár át is égetni. Az ilyen beállításokat alkalmazzuk akkor, ha például egy táblából ki akarunk vágni egy gravírozott részt. Ezt már lézervágásnak hívják, ezt alkalmazzuk, ha például egy kört, csillagot vagy bármilyen alakot, formát kell kivágni a végleges egyedi ajándékhoz. A gravírozás közben a nagy hőtől természetesen füst is képződik a gépben, de ezt egy elszívó ventilátorral a szabadba vezetjük. A különböző ajándéktárgyak, fakép, üvegkép vagy gravírozott kétrétegű névtáblák gravírozását tehát így valósítjuk meg. Lehet még gravírozni bőrfelületre, műbőrre is, műanyagra, porcelán vagy kerámia felületre is. Az évek során már több ezer ajándék gravírozása történt nálunk, ezek szinte mindegyike egyedi ajándék, névvel, képpel, felirattal, évszámmal, ábrával, grafikával logóval.

Amennyiben fémre akarunk gravírozni a CO lézer alapjában nem tud nyomot hagyni egy alumínium vagy acél tárgy felületén. Ilyenkor egy segédanyagot, egy pasztát használunk az egyedi ajándék gravírozásához. A pasztával lekenjük a fémfelületet, például egy fémflaska vagy kulcstartó, esetleg dögcédula felületét ahová gravírozni szeretnénk. Amikor ez rászárad egy vékony szürke réteg lesz rajta, mintha be lenne festve a felület. Amikor ezt a kezelt felületet éri a lézersugár, akkor a magas hő hatására a paszta anyaga beleég a fémfelületbe, bele cementálódik, így olyan nyomot hagy mintha egy felületbe beleégne, így rajzolódik ki a végleges ábra vagy felirat. A gravírozás végeztével a feliraton, grafikán kívül eső pasztát vízzel lemossuk és megtöröljük.

Nos így készülnek a gravírozott ajándéktárgyak a GavírKirálynál.